HJÄLP!

Maun, Botswana 2013, Pontus Rutgersson
I början av året åkte jag ned till Botswana för att jobba på ett daghem vid namn Motse Wa Tsholofelo (Village of Hope) i staden Maun. Daghemmet är till för barn i åldrarna 2- 5 år som på något sätt är påverkade av HIV. Antingen är de själva HIV-positiva, deras … föräldrar HIV-positiva eller så har deras föräldrar avlidit och de bor hos sina far- och morföräldrar. På daghemmet får dessa barn undervisning och tre mål mat om dagen, ofta är det den enda mat som dessa barn äter. Dagarna innan jag anlände till Maun stod det klart att de nuvarande ägarna har beslutat sig för att inte driva daghemmet vidare. Så vad jag möttes av var låsta grindar till ett daghem med plats for 52 barn.
Jag har nu varit här i två veckor och delvis jobbat på att försöka hitta en ny sponsor till daghemmet, men även åkt hem till barnen som skulle gått på daghemmet, och barn som tidigare gått på daghemmet, för att se hur de har det.
Jag besökte Emily, en flicka som tidigare gick på daghemmet, hon bor i en familj med sju barn i ett söndrigt litet tält och en hydda med hål i taket där det läcker in vid minsta regn. Just nu är det regnperiod i Maun. Både mamman och pappan i familjen är svårt sjuka i AIDS, pappan jobbar de dagar hans kropp orkar och tjänar 500 kronor i månaden. På denna lilla yta samsas hela familjen och känslan av att se små barn ligga och sova på varandra på marken i en söndrig hydda, och veta att inatt eller imorgon natt kommer det regna men dessa barn kommer ändå att sova på samma ställe, går inte att beskriva.
Detta vill jag under den tid jag är i Maun göra så mycket som jag kan åt, men till det behöver jag er hjälp. Jag vill samla ihop pengar så att jag kan köpa material för att bygga om Emilys familjs tak. Jag vill samla ihop pengar för att kunna köpa mat till Emily och andra barn i samma situation som henne. Jag vill samla ihop pengar för att kunna köpa skoluniformer till barn som saknar skoluniformer och därför skäms för att gå till skolan.
Om du vill hjälpa mig med detta så skulle jag vara oerhört tacksam, varenda krona skulle göra en enorm skillnad för barnen här i Maun. Ifall du vill bidra så gör du det genom att sätta in valfri summa på SWEDBANK 8105-9 913 605 592-9. Märk pengarna ”Maun”. Skicka gärna också ett mail så aterkommer jag med uppdateringar om hur pengarna använts.
Delar av Emilys familj, i bakgrunden syns det söndriga tältet och den läckande hyddan.
Vill du veta mer eller har några frågor så kontakta mig gärna på pontusrutgersson93@gmail.com
Med vänlig hälsning Pontus Rutgersson